Studie+

Skolebevis GVU-elever TS

Her mangler et uddrag...

Skolebevis GVU-elever TS

Udskriftseksempel:             Skolebevis standard

                                            Fremmedsproget indstik til skolebevis

 

Modul: U124

Afgrænsninger. 

Filarkiv J/N eller beskrivelse.
Ved ’J’ i dette felt lægges automatisk en kopi af beviset i filarkivet. Dette sker dog først, når der samtidig sættes et ’J’ til ’Endeligt bevis’.

Filarkiv – Offentliggørelse
Datoen sættes til d.d. Hvis eleven først må kunne se sit bevis i Elevplan på et senere tidspunkt, skal man huske at ændre offentliggørelsesdatoen og evt. klokkeslæt.

Hold eller cpr.nr.
Der kan afgrænses på hold, cpr.nr og uddannelse (3569, 3004, 3005).
Programmet finder selv den skabelon, der svarer til den uddannelse,
version og det speciale, der er anført på eleven i EASY – A581.

Uddannelse.
Feltet skal udfyldes, og det er elevens GVU-uddannelse, der skal angives (3569, 3004, 3005).

’Evt. adgangsvej på skabelon’.
Det er i øjeblikket ingen uddannelser på tekniske uddannelser, landbrugsuddannelser eller SOSU-uddannelser, hvor der skal angives en adgangsvej. Feltet skal derfor ikke udfyldes, hvis det drejer sig om nogen af disse uddannelser.

Hvis man er i tvivl, så kan man søge den uddannelse, som eleven skal have bevis til, frem i UDDATA-vinduer under menupunkt Beviser-Skabeloner oversigt. Afgræns på uddannelse, version, speciale og skabelonstype U7 (skolebevis) og søg.

’Evt. version på skabelon’.
I de særlige tilfælde, hvor det kan være nødvendigt at oprette en skabelon til uddannelsen, som en såkaldt bindestregsversion (det betyder f.eks. at version 4 bliver til version 4-1), kan man have behov for at angive dette ved bestillingen. Bindestregsversioner af uddannelser oprettes kun i nødstilfælde, og kun hvis der sker så specielles ændringer i uddannelsen, at det ikke kan håndteres i den skabelon, der er oprettet til den ene version af uddannelsen, der findes i EASY. Hvis man er i tvivl, så send en supportsag.

’Evt. bek. nr til udskrivning’ og ’Evt. bek. dato til udskrivning’
Man skal holde øje med, om det er den rigtige bekendtgørelse, der henvises til på beviset. Hvis den er forkert, skal det rettes ved at udfylde felterne med hhv. det rigtige nummer og den rigtige dato (DDMMYY).

Evt. bek. dato til udskrivning

’Endeligt bevis’ – og eventuel genbestilling.
Så længe feltet ’Endeligt bevis’ står til ’N’, vil det udskrevne bevis være mærket ’Foreløbigt bevis’. Når ’Endeligt bevis’ sættes til ’J’, forsvinder mærket, og man får et bevis, der kan udleveres til eleven. Viser der sig alligevel at være rettelser til det endelige bevis, kan man kun genbestille beviset ved at gøre følgende:

I UDDATA+ vælges menupunktet Bevis – Resultater – U558 Eksamensresultater. Søg eleven frem – tryk på ikonet ’Skraldespand’ og gem. Herefter kan der igen bestilles bevis til eleven.

’Medtag andre uddannelser’.
Feltet ‘Medtag andre uddannelser’ skal sættes til ‘J’, hvis eleven har resultater fra andre uddannelser, som skal med ud på skolebeviset.

’Valgfag med type ’L’.
Feltet er default udfylt med ’N’, og der medtages kun fag, hvor elevens fagtilknytning på faget er ’O’ eller ’V’. Rettes feltet til ’J’, kommer også fag med fagtilknytning ’L’ ud på beviset.

’Central/lokal’.
Hvis man har oprettet en lokal skabelon, og man ønsker at benytte den i stedet for den centrale, skal ’C’ rettes til ’L’.

’Underskriver’ og ’Titel’
Felterne udfyldes automatisk (tryk retur for evt. at se oplysningerne). Ønsker man andet navn og titel, kan felterne blot tilrettes.

’Bevisdato’.
Feltet skal udfyldes.

’Underskrift by’.
Udfyldes kun, hvis man ønsker et andet bynavn stående sammen med datoen (eksempelvis: Testkøbing, den 20. juni 20114). Udfyldes feltet ikke, vil det være bynavnet for skolens hovedadresse, der står på beviset.

’Udskriftshoved’.
Udfyldes kun, hvis skolen evt. benytter udskriftshoveder. Se mere om dette under EASY hjælp.

’Valg af layout’.
Skal altid være ’standard’.

Logo.
Man har mulighed for at få skolens logo lagt elektronisk ind således, at det automatisk bliver printet på beviserne ved udskrivningen. Se mere herom på UDDATA’s hjemmeside.

Afslutningstermin.
Afslutningsterminen vil altid være terminen for sidst afgivne karakter. Ønsker man dette ændret, udfyldes dette felt med MMÅÅ.

Forudsætninger for at kunne udskrive et skolebevis.
Bevis kan kun udskrives, hvis man i vinduet ’A581 – Elev på ÅU/AMU’ har udfyldt felterne ’GVU-udd’, ’GVU-ver’ samt ’GVU-spec’. Det er oplysningerne i disse felter bevismodulet bruger til at finde den eksamensskabelon, eleven bliver behandlet efter.
Det er ligeledes en forudsætning, at de karakterer (eller eventuelle fritagelser), der er registreret, er registreret på de uvmfag, der er sat på eksamensskabelonen. Karaktererne skal være afgivet i de resultatformer, der er udmeldt i EASY. Klik på ’Detailkravslister’ på forsiden af eksamensskabelonen. Her kan man se hvilke fag (inkl. resultatform), der forventes karakterer i.
Der er flere steder, man kan se hvilke fag, der forventes karakterer i, for at et skolebevis kommer ud. I UDDATA-vinduer under ABO – Kartotek – UVM-fag med resultatformer på uddannelser kan man afgrænse på uddannelse og version, og her vises, hvilke fag og resultatformer, der er udmeldt i EASY. Ligeledes kan man finde fagene ved at søge uddannelsen frem i www.uddannelsesadministration.dk.

Se venligst afsnittet om ’Skolebeviser, der skal kontrolleres ekstra grundigt’.

Fritagelser.
Eventuelle fritagelser/merit skal være registreret korrekt på fag, der er udmeldt på uddannelsen. Man skal huske at fritage for både undervisning og eksamen, såfremt eleven ikke har en karakter, der skal med ud på beviset. Undlader man f.eks. at fritage for undervisning, så vil programmet forvente, at der er en standpunktskarakter i faget i stedet for fritagelsen.

Fritagelse på fag, hvor eleven deltager i undervisning uden af få en karakter.
Hvis en elev kun er fritaget for eksamen, men ikke for deltagelse i undervisningen, og der ikke afgives en standpunktskarakter i faget, så kan man undgå at eleven dumper ved at udfylde feltet ’Merit/godskr.tekst’ i EASY A481.

Fritagelser man ikke ønsker skrevet på beviset.
Ved at sætte en ’havelåge’ (= #) i EASY A481 i feltet ’Merit/godskr.tekst’ kan man undgå, at fritagelsen bliver skrevet på beviset.

Grundfag nye/gamle – obligatoriske.
Eksamensskabelonerne indeholder detailkrav med både nye og gamle grundfagsnumre på de grundfag, der er krævet ifølge den enkelte uddannelsesbekendtgørelse. Det betyder, at selv om eleven har merit i et af de gamle grundfagsnumre, så godkendes detailkravet som bestået.

Grundfag nye/gamle – valgfag.
Alle grundfag er sat på som valgfag, således at uanset hvilket grundfag eleven eventuelt har som valgfag, så finder programmet fag og karakter, og udskriver dette under overskriften ’Grundfag’. Det er en vigtig forudsætning at faget har fagtilknytning ’V’. Hvis der ifølge bekendtgørelsen er beståkrav på grundfag, så vil dette også gælde, hvis grundfaget er taget som valgfag (fagtilknytning V).

Påbygningsfag.
På detailkravslisten findes et detailkrav til påbygningsfag. Detailkravet er beregnet til f.eks. gymnasiale fag, hvor man har brug for at tjekke, om der er afgivet de nødvendige karakterer for, at faget regnes for gennemført. Man skal selv sætte påbygningsfag ind i detailkravet ’PÅBYG_EUD’. Bemærk at det ikke drejer sig om erhvervsrettet påbygning. Detailkravet PÅBYG_EUD har løbenummer 9000000000, hvilket betyder, at detailkravet kan bruges på samme måde som et lokalt detailkrav ved blot at klikke på ’Rediger detailkrav’. Man kan derfor sætte fag på uden først at skulle oprette lokal eksamensskabelon og lokalt detailkrav.

Øvrige valgfag og erhvervsrettet påbygning.
Alle øvrige valgfag samt erhvervsrettet påbygning finder systemet automatisk, og udskriver disse, når faget har fagtilknytning ’V’, ’E’ eller evt. ’L’ på karakteren. Der er ingen kontrol af hverken resultatform eller karakterskala. Man skal således ikke selv påføre øvrige valgfag (fagtilknytning V) eller erhvervsrettet påbygningsfag (fagtilknytning E) i skabelonen, såfremt man ikke ønsker at kontrollere et eventuelt ’beståkrav’.

Fag afsluttet på grundforløbet.
Skolebeviser til de nyeste versioner af erhvervsuddannelserne indeholder ikke længere grundforløbsfagene.

Note på bevis.
Hvis der er behov for at sætte en note på skolebeviset, kan bevisnote 2 (Bevis2) benyttes. Noten udskrives nederst på side 3. Hvis noten også skal fremgå af det fremmedsprogede indstik, så skal den oversatte tekst skrives i bevisnote 6 (Bevis6).

Grundlayout.
Grundlayoutet viser, hvorledes den del af bevisernes layout, der omhandler fag og karakterer, er opbygget. Grundlayoutet viser placering af fag og karakterer, på en overskuelig måde, og det giver mulighed for at se, f.eks. hvilken font der skrives med, afstand mellem fagene osv. Klik på ’Grundlayout’ på skabelonens forside. På en lokal skabelon er der således mulighed for selv at ændre på grundlayoutet.

Beviselementlisten.
Listen indeholder beviselementer, der styrer placering og udskrivning af den resterende tekst på beviset. Ved oprettelse af lokal skabelon, har man mulighed for at oprette og ændre på lokale beviselementer.

Specielt vedr. GVU-uddannelserne 3004 og 3005.
Husk at der i lighed med uddannelserne 2002 og 2004 skal skrives uddannelsesbeviser ud til GVU-eleverne på udd. 3004 og 3005.

Udskrift tom.
I Jobovervågningen kan man ved at kigge i loglinjerne ofte se, hvorfor beviset ikke kommer ud. Øverst i loglinjerne kan man se, hvilke fag/karakterer der bliver fundet. Dernæst skal man se i bunden af loglinjerne. Når en elev dumper, så vil det altid være det sidst nævnte detailkrav i loglinierne, der er årsagen. Find sidste linie i loglinierne, hvor der står ’Elev cpr.nr. dumpet’, og kig på detailkravet lige oven over. Husk at man aldrig skal skrive loglinjerne ud. Man kan evt. også vælge først at benytte U123 ’Tjekjob – skolebeviser’ før man går i gang med U124. Hvis man benytter tjekjob U123 skal man være opmærksom på, at det ikke længere er retvisende. Årsagen er, at uddannelserne kun findes på en enkelt version. Det betyder, at det er samme version (= skabelon), der skal kunne håndtere udskrivning af skolebeviser både til elever, der består efter næst nyeste bekendtgørelse eller efter nyeste bekendtgørelse..

Skolebeviser, der skal kontrolleres ekstra grundigt.
Der er foretaget justeringer på skabelonerne til skolebeviser i forhold til nyeste uddannelsesordninger. De ændringer, det faglige udvalg har foretaget på uddannelsernes fag, samt de ændringer og fornyelser, der vedrører grundfag på erhvervsuddannelserne, betyder, at der ikke længere kan tjekkes på antal fag, karakterer og resultatformer. Dette kan medføre, at man kan skrive skolebeviser ud, hvor der f.eks. mangler karakter i et bundet grundfag, områdefag eller specialefag. Årsagen til ovennævnte problemer skyldes, at der ikke længere udmeldes nye versioner på uddannelserne, når der sker ændringer. Skabelonerne til de nyeste versioner af uddannelserne skal således kunne bruges, hvad enten der skal skrives skolebeviser ud efter nyeste eller f.eks. efter næst nyeste uddannelsesordning.

Bemærk at bekendtgørelsesnummeret er rettet til nyeste. Send en supportsag til UDDATA, hvis der er behov for, at det er en ældre bekendtgørelse, der skal påføres skolebeviserne.
Det er meget vigtigt, at skolen kontrollerer skolebeviserne ekstra grundigt, og sammenholder elevens fag og karakterer med de krav, der er i den uddannelsesordning, som eleven skal færdiggøres efter.

Vær samtidig opmærksom på, at brug af U123 ’Tjekjob skolebeviser’ heller ikke længere vil være retvisende i ovennævnte tilfælde.

Fremmedsproget indstik U105.
Der er mulighed for at udskrive engelsk indstik til de nyeste versioner af uddannelserne. Indstikket udskrives via layoutet ’EN indstik’, som er tilknyttet U7-skabelonen. Når der er udskrevet et skolebevis, skal man blot i bestillingsbillede U105 anføre det samme jobnummer, som det endelige skolebevis er udskrevet under.

Eksamensskabelonen:
Eksamensskabelonerne til skolebeviser har skabelonstypen ’U7’.

Support: Bestil jobbet igen på en enkelt elev. Klik på ’Support’ og giv en kort beskrivelse af problemet.

Husk, at det jobnummer, der kommer ud af kørslen, skal skrives i supportanmeldelsen.